terug

De eerste lamp kan bijna branden
 

De afgelopen twee maand is het laswerk van het buizenstelsel tussen het waterbekken en de machinekamer voltooid. Een huzarenstukje dat eindelijk is afgerond. De voorbije weken waren ook druk voor de ingenieurs en de constructeurs van de Groupement des Artisans de Butembo. De plannen voor de bekisting en de positie van de machines zijn verschillende keren veranderd. Eind juni waren alle technische problemen opgelost en kon de eigenlijke installatie beginnen.
Begin juli is de betonplaat van de machinekamer gegoten. En na een paar weken drogen zijn de turbine, de alternator en debietregelaar daarop geassembleerd en functioneel. Vandaag wordt de installatie getest, om goed na te gaan dat er nergens nog een lek is, of trillingen ontstaan. En over een week of zo zou dan eindelijk de eerste lamp in de vallei branden...

Dan moet nog het transport naar de maalderij afgewerkt worden. Op dit moment is 2,5 km elektrische draad gespannen. Ze zijn van de twee uiteinden vertrokken, de ontbrekende hectometers situeren zich dus ergens tussenin.

Ingediend door Nele Claeys op 5 augustus 2011