terug

Machines draaien op waterkracht 

Léopold en Théo, twee collega's van Vredeseilanden in Butembo ontvangen tegelijkertijd een sms en worden daarna gebeld door Daniel Bunambo, de directeur van de Centrale Cooperatie van Noord Kivu (Coocenki). De eerste lamp brandt eindelijk in de maalderij! Na twee jaar werken is de waterkrachtcentrale in de vallei eigenlijk operationeel en zijn de verbindingskabels tussen de vallei en de maalderij een paar kilometer verder geïnstalleerd. De maalderij kan nu maïs malen op elektriciteit uit waterkracht ipv diesel.

De directeur en de voorzitter van Cooncenki waren beiden zeer emotioneel, omdat het voor hen een droom is die werkelijkheid is geworden. Die droom zorgt voor een nieuwe start om meer maïsmeel te kunnen leveren aan de Congolezen aan een betere prijs en op een minder vervuilende manier. Deze stap bewijst ook het succes van het bundelen van krachten om een beter inkomen te geven aan boeren en boerinnen.

Daniel, de directeur, vertelde tijdens het openingsfeest: "Met de generator hadden we vier liter diesel nodig om 100kg maïs te malen. Nu we waterkrachtenergie hebben, zal dat voordelig zijn voor zowel Coocenki als haar leden: de kosten voor het malen zijn gedaald van 8 dollar per 100kg naar 1 dollar per 100kg maïs, weliswaar zonder de onderhoudskosten van de waterkrachtcentrale te rekenen. Nu kunnen we echt veel beter concurreren op de markt."

Ingediend door Nele Claeys op 23 oktober 2011