Evolutie van het project

Hydrocentrale
Hydrocentrale

De hydrocentrale heeft een tijdje niet gewerkt. De plaat die de rivier gedeeltelijk moet afsluiten om het waterbekken te vullen, bleek niet bestand tegen de enorme kracht van het rivierwater. Ondertussen is er een stevigere metalen plaat geïnstalleerd. Ook de spanningswisselingen op het elektriciteitsnetwerk waren een probleem; nu is er een spanningsregelaar geïnstalleerd. De lampen en machines in de maalderij branden nu opnieuw.
Ingediend door Nele Claeys in augustus 2012

Het magazijn van Lofepaco is in aanbouw

De funderingen van het magazijn in de vlakte van Kyatenga zijn gelegd. Een ploeg van metsers werkt nu aan de ruwbouw. De komende maanden wordt het gebouw afgewerkt. In een andere regio heeft een groep vrouwen van Lofepaco het systeem van 'warrantage' uitgetest en goedgekeurd.
Lees meer...
Ingediend door Nele Claeys in augustus 2012

Nieuw project
Perceel van Lofepaco in Kyatenga

Nu de werken aan de waterkrachtcentrale afgelopen zijn, ondersteunt Livios een nieuwe organisatie, de Liga van Organisaties van Boerinnen in Congo (Lofepaco). De Liga wil een grote opslagplaats te bouwen voor haar leden. Dit gebouw is van groot belang voor de boerinnen: ze willen graag hun zakken rijst veilig en in goede omstandigheden opslaan, zodat ze die rijst in groep kunnen verkopen om een moment dat de vraag groot is en de prijs hoog. Lofepaco heeft al een stuk grond aangekocht en ingenieurs zijn begonnen met het uittekenen van de plannen.
Ingediend door Nele Claeys in januari 2012

Machines draaien op waterkracht

Léopold en Théo, twee collega's van Vredeseilanden in Butembo ontvangen tegelijkertijd een sms en worden daarna gebeld door Daniel Bunambo, de directeur van de Centrale Cooperatie van Noord Kivu (Coocenki). De eerste lamp brandt eindelijk in de maalderij!
Lees meer...
Ingediend door Nele Claeys op 23 oktober 2011

De waterkrachtcentrale is bijna af

De waterkrachtcentrale van de boerenorganisatie Coocenki is bijna af. Binnenkort zal deze centrale de nodige energie leveren om de maïsmaalderij te laten draaien. Maar tijdens de laatste werkdagen wou het weer even niet mee. Net als in België wordt de streek geteisterd door regenvlagen en onweersbuien.
Lees meer...
Ingediend door Nele Claeys op 5 september 2011

De eerste lamp kan bijna branden

De afgelopen twee maand is het laswerk van het buizenstelsel tussen het waterbekken en de machinekamer voltooid. Een huzarenstukje dat eindelijk is afgerond. De voorbije weken waren ook druk voor de ingenieurs en de constructeurs van de Groupement des Artisans de Butembo.
Lees meer...
Ingediend door Nele Claeys op 5 augustus 2011

De werken gaan goed vooruit
Buizen op sokkels

We zijn het buizenstelsel aan het afwerken, en straks plaatsen we de turbine in de machinekamer. Heel binnenkort kunnen we dus beginnen met het transport van de elektriciteit.
Ingediend door Daniel Bunambo, directeur Coocenki op 8 april 2011

Buizen op sokkels
Buizen op sokkels

In de vallei wordt volop gewerkt aan het buizenstelsel. Er is een gracht gegraven van het waterbekken naar het gebouw waar de turbine zal komen. Zonder machines, alles met mankracht. De ondergrond was veel harder dan verwacht, en daardoor hebben de werken vertraging opgelopen.
Lees meer...
Ingediend door Nele Claeys op 31 maart 2011

Constructie van buizenstelsel dat het water met hoge snelheid naar de turbine zal leiden
Het waterbekken is voor 95% klaar; de muren zijn bepleisterd met cement. Het waterbekken is nu dus waterdicht. We moeten alleen nog het water van de rivier afsluiten met een metalen plaat om het rivierwater naar het waterbekken te leiden. Nu zijn we vooral druk bezig met het installeren van het buizenstelsel dat het water met een hoge snelheid naar de turbine moeten brengen.
Lees meer...
Ingediend door Nele Claeys op 22 februari 2011

Een overzicht van de werken die sinds de zomervakantie gebeurd zijn
Een overzicht van de werken die sinds de zomervakantie gebeurd zijn

De waterkrachtcentrale wordt gebouwd in de vallei van de Mususa rivier. Om een waterbekken te kunnen bouwen (van waaruit het water met hoge snelheid naar de turbine kan geleid worden) was het nodig om een deel aarde van de helling af te schrapen om het onderste deel van de vallei breder te maken.
Lees meer...
Ingediend door Nele Claeys op 22 november 2010

De afgelopen maanden zijn we bezig geweest met het ophogen van de muren van het waterbekken
Ophogen van de muren van het waterbekken

De mensen uit de buurt werden ingeschakeld om zand en cement in de vallei te dragen. Vooral de vrouwen probeerden zo wat bij te verdienen. De muren zijn nog niet helemaal af; we werken er de komende weken aan verder.
Lees meer...
Ingediend door Nele Claeys op 16 september 2010

In juni is COOCENKI gestart met de afwerking van de microcentrale
Zoals gepland, zijn we begonnen met het waterbekken. Hieronder wat we tot nu toe gedaan hebben:
  • Een groep metsers samenstellen
  • De werf vrijmaken en graafwerken
  • Tegen eind juli... muren bouwen
Lees meer...
Ingediend door Daniel Bunambo, directeur Coocenki op 15 juni 2010

Planning eerste fase: de constructie van het waterbekken
Bunambo, de directeur van Coocenki

Bunambo, de directeur van Coocenki mailde ons de bouwplannen voor de komende maanden. "In de maanden juni en juli zullen we de muren van het waterbekken van 120cm tot 170cm ophogen. Daarna metsen we de barragemuur. En als we geen grote technische obstakels tegenkomen, zouden we dan tegen oktober klaar moeten zijn om een metalen schuif aan de overloop van het waterbekken te installeren. We houden jullie op de hoogte!"
Ingediend door Nele Claeys op 3 juni 2010

Feestelijke opening nieuwe maalderij
Feestelijke opening nieuwe maalderij

Op vrijdag 29 januari openden de directeur van de boerenorganisatie Coocenki en de voorzitter van Vredeseilanden feestelijk de nieuwe maalderij. Coocenki was op dat moment een nieuwe bestelling voor het Wereldvoedselprogramma van de VN aan het klaarmaken.
Lees meer...
Ingediend door Nele Claeys op 31 mei 2010